Säkerhet i molnet – attacken mot PSN

Attacken mot Playstation Network (PSN) har inte bara skapat rubriker i speltidningar. Med 100 miljoner användaruppgifter ute på drift, potentiellt flera av dessa med kreditkortsuppgifter, blir detta nyheter som berör upp på regeringsnivå på flera håll. Japans regering har exempelvis förbjudit Sony att starta PSN igen i landet tills dess att Sony kan garantera att de har en betryggande säkerhet för sina användare.

Ursprungligen antogs det att en liten hackergrupp som kallar sig Anonymous låg bakom attacken. Nu frodas rykte om att attacken var mycket mer sofistikerad där Amazons EC2-molntjänst användes. Genom att köpa EC2-tjänsten via ett kapat kreditkort fick hackern tillgång till så mycket datorkraft denne behövde för att fullfölja attacken mot PSN. Samtidigt dolde hackern sina spår genom att alla attacker utfördes ifrån EC2-tjänsten.

Utredningen pågår för fullt och ännu är allt bara spekulationer. Det ställer dock frågan till alla som tänker starta moln-tjänster om de har tillräckligt hög säkerhet. Skulle de upptäcka om deras tjänst användes i ett illvilligt syfte?

Leave a Reply