Financial Times väljer HTML5

Financial Times (FT) går ut med att de lägger ner sina iPhone och iPad appar till förmån för så kallade webbappar utvecklade i HTML5. Bakgrunden var främst Apples nya giv att all försäljning av prenumerationer med mera genom apps även ska beläggas med 30% kickback till Apple. För stora mediabolag innebar detta en jättepost i deras prenumerationskostnader. Kravet från Apple löd att om inte vidareförsäljning av information går via appen (och därmed 30% till Apple) så riskerar appen att bli borttagen från AppStore efter den 30 juni.

Detta krav upprörde väldigt många och Apple har sedermera valt att försöka tysta ner saken och ta bort kravet. Risken fanns att allt för många skulle fly Apples plattform till förmån för exempelvis Android.

Anledningen till att FT valde HTML5 istället var dock inte enbart på grund av prenumerationsmodellen. Enligt FT blir också utveckling i HTML5 långsiktigare då flera olika plattformar stöds. "Appbutikerna är en temporär lösning, när det går att göra samma saker direkt i webbläsaren kommer man att göra det" säger Rob Grimshaw, chefsredaktör på FT.

Leave a Reply