Kan alla sluta stämma varandra? Snälla!

Hur mycket pengar som kunde ha satsats på innovation plöjs nu ner i juridiska stridigheter mellan jättarna inom IT. Google, Oracle, Microsoft, Apple med flera. Bolag köps upp, inte för deras produkter och innovation utan för deras patentportföljer som ammunition i striderna. Det här är riktigt löjligt. Jag är egentligen emot mjukvarupatent från första början men kan givetvis se att där finns en grundidé som är bra, nämligen att skydda innovatörer så att de kan slå mynt av sin forskning och utveckling innan någon annan kopierar deras hårda arbete. Så fungerar det tyvärr inte idag. Det hårda arbetet består främst i att lämna in så många patent som möjligt. Patenten används sedan i tre syfte. Det första och huvudsakliga tänkta syftet är givetvis att sälja en produkt baserat på patentet som företaget tjänar pengar på och kan försvara sig mot "billiga kopior". Det andra och nästan lika vanliga är ett så kallat blockerande patent, ett patent som innehåller en delteknologi av ett annat större patent vilket förhindrar ägaren av det större patentet att använda det. Det sista och värsta är de patent som skapas enkom för att stämma andra som utnyttjar innovationen utan att för den delen ha någon som helst avsikt att själv utveckla en produkt baserat på det.

Som jag sade, jag förstår grundprincipen bakom mjukvarupatent men under rådande omständigheter kan inte vara något annat än starkt emot förekomsten av dem.

Leave a Reply